Projekti - Društveni značaj

AIESEC mijenja Bosnu i Hercegovinu pružajući mladima iz cijelog svijeta priliku da otkriju i razviju svoj liderski potencijal, svojim radom istovremeno djelujući na društvene probleme koji nas okružuju. Pravimo promjene tamo gdje su potrebne, a konačne ciljeve biramo među Globalnim ciljevima održivog razvoja, donesenim od strane UN-a 2015. koji će se dostići do 2030. godine.

Već dugi niz godina mladi iz cijelog svijeta dolaze provesti ljeto ili zimu u Bosni i Hercegovini volontirajući na projektima koji unapređuju našu društvenu zajednicu. U projektima učestvuju volonteri iz inostranstva kako bi u naš svakodnevni način razmišljanja i pogleda na probleme donijeli novu, svježu perspektivu i potaknuli brže i efikasnije dostizanje pozitivnih promjena. Lokalni uredi u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu tokom cijele godine rade na pripremi i realizaciji zajedničkih projekata relevantnih za Bosnu i Hercegovinu stavljajući ih u lokalni kontekst.

U posljednjih nekoliko godina smo radili na unapređenju obrazovnog sistema kroz projekte u okviru kojih su mladi držali radionice o interkulturalnom razumijevanju u osnovnim školama i razvoju karijere u srednjim školama, zatim podizanju kulturnog života u Bosni i Hercegovini na novi nivo kroz projekte koji su podrazumijevali rad u kulturnim institucijama, kreiranje marketing planova, strategija, event management-a i sl. Institucije sa kojima sarađujemo iz godine u godinu se ponovo uključuju u naše projekte, uviđajući značaja ovakvih aktivnosti za njihov razvoj i savremeno poslovanje.